Laadukas energiatodistus kuvaa juuri sen rakennuksen energiatehokkuutta, jolle energiatodistus on tehty ja jos rakennus on jo olemassa oleva, energiatodistuksella on esitetty mielekkäitä suosituksia energiatehokuuden parantamiseksi sekä esitetty suositeltujen toimenpiteiden vaikutukset E-lukuun ja standardisoituun ostoenergiankulutukseen.
Laadukkaassa olemassa olevan rakennuksen energiatodistuksessa on selkokielisesti ja ymmärrettävästi tuotu esiin rakennuksen nykyiseen energiatehokuuteen vaikuttavat seikat, niin rakenteellisten kuin taloteknisten järjestelmien osalta. Laskennassa on lähtötietoina käytetty rakennuksen todellisia teknisiä arvoja, suunnitteluarvoja sekä huomioitu rakennukseen sen elinkaaren aikana tehdyt parannukset, joilla on vaikutusta sen energiatehokkuuteen.
Laadukas energiatodistus takaa rakennuksen omistajalle, että rakennusta arvotetaan energiatehokkuuden osalta totuudenmukaisesti, niin mahdollisten ostajien kuin pankkienkin toimesta. Kaikki tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta näin ei kuitenkaan aina ole.
Miksi rakennuksella tulisi olla laadukas energiatodistus — pankkejakin kiinnostaa?
Energiatehokkuus on noussut yhdeksi tärkeimmistä kriteereistä mm. omakotitalo- ja osakehuoneistojen ostajien keskuudessa. Myynnin ja vuokrauksen yhteydessä juuri energiatodistus on se työkalu, jolla rakennuksen energiatehokkuus tulee osoittaa. Energiatodistuksella on siis merkittävä vaikutus kiinteistön ja siihen kuuluvien rakennusten houkuttelevuuteen ja arvoon useiden eri tahojen silmissä, olipa kyseessä sitten asuinrakennus tai mikä tahansa rakennus.
Energiatodistus on voimassa sen laatimisesta 10 vuotta ja sen keskeisimmät tiedot tulee olla esillä kaikissa julkisissa myynti- ja vuokrausilmoituksissa, joten kannattaa pitää huolta, että rakennuksen energiatodistus on laadittu oikein ja että se on ajan tasalla.
Myös pankit arvioivat enenevissä määrin asiakkaidensa kiinteistöomaisuuden arvoa esim. remonttilainapäätöksiin liittyen juuri energiatehokkuusluokkaan perustuen. Hyvän energiatehokkuusluokituksen omaava rakennus saa paremmat remonttilainaehdot kuin tehoton. Pankit myöntävät myös asuntolainoja paremmin ehdoin, jos lainan kohteena oleva rakennus on energiatehokas. Näistä syistä kannattaa pitää huolta siitä, että energiatehokkuusluokan kertova energiatodistus on laadittu oikein.
Yleiset ongelmat energiatodistuksissa
Energiatodistuksella rakennuksen huonon energiatehokkuusluokituksen osasyy ei välttämättä ole itse rakennus. Laatijan heikko perehtyminen kohteeseen tai jopa riittämätön ymmärrys rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttavista yksityiskohdista, voi olla merkittävä este laadukkaan energiatodistuksen tiellä. Energiatodistuksen laadinnan yhteydessä vaatimuksena oleva kohdekatselmointi jätetään usein tekemättä. Rakennuksen dokumentaatioon ei perehdytä tai sitä ei edes hankita tutkittavaksi.
Laskennan lähtötiedot esim. rakenteiden lämmöneristävyyden osalta, valitaan helpoimman mukaan, eikä sen mukaan mikä todellinen tilanne rakennuksessa on. Tällöin on siis turvauduttu käyttämään taulukkoarvoja, jotka kuvaavat kaikkien suomalaisten rakennusten (sisältäen kaikki käyttötarkoitusluokat) keskimääräisiä arvoja sinä vuonna, kun ko. rakennus on saanut rakennuslupansa. Mitä vanhempi rakennus on, sitä enemmän taulukkoarvojen käyttö vääristää energiatehokkuutta todellisuudesta huonompaan suuntaan.
Energiatodistusta käsittelevä lainsäädäntö yksiselitteisesti antaa luvan käyttää taulukkoarvoja vain viimeisenä keinona, jos mitään muuta tietoa ei yksinkertaisesti ole käytettävissä. Kuitenkin monet näistä määräyksistä piittaamatta, käyttävät ensisijaisesti taulukkoarvoja, ovathan ne helposti saatavilla. Kiinteistönomistajan näkökulmasta tilanne on hankala, sillä taulukkoarvojen käyttäminen laskennassa heikentää aina rakennuksen energiatehokkuutta energiatodistuksella.
Liian usein näkee myös energiatodistuksia, joissa ei ole sanaakaan selkokielistä tekstiä auttamassa lukijaansa ymmärtämään niitä lukemattomia numeroita, joita energiatodistuksessa vilisee. Tyypillistä on myös se, että jos todistuksen laatijaa on uskominen, ei kyseessä olevan rakennuksen energiatehokkuutta voida parantaa mitenkään, eli kaikissa huomioille ja parannusehdotuksille varatuissa tekstikentissä lukee ”Parannuksia ei ole ehdottaa”. Kun tällaisen tekstin lukee vaikkapa F-energiatehokkuusluokassa olevan, suoralla sähköllä lämpiävän rivitalon energiatodistukselta, ei tarvitse olla alan ammattilainen ymmärtääkseen, ettei väite pidä paikkaansa. Jos jotain tekstiä todistukselle onkin kirjoitettu, oudoksuntaa voi herättää esim. se, että sama teksti toistuu useissa kymmenissä todistuksissa, kirjoitusvirheineen.
Lopputuloksena tällaisesta toiminnasta on energiatodistus, joka täyttää määrityksen ”rakennuksella on energiatodistus”, mutta muuta hyötyä siitä ei kiinteistönomistajalle ole. Tällainen todistus toimiikin haittana kiinteistön arvon kannalta, pahimmillaan koko energiatodistuksen voimassa olon ajan, eli 10 vuotta.
Rakennuksen energialuokitus voikin halvimmillaan parantua vain laatimalla nykyisen energiatodistuksen tilalle uusi energiatodistus — laadukkaasti.
Miksi hankkia Energiatodistus meiltä?

Meillä energiatodistusten laadintaan kuuluu aina pätevöityneen energiatodistuksen laatijan suorittama energiakatselmus kohteessa, joka on myös lain mukaan pakko suorittaa. Kohdekäynti varmistaa, että rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttavien järjestelmien nykytilasta saadaan tarpeeksi hyvä käsitys, jotta energiatodistus voidaan laatia laadukkaasti ja niin, että se kuvaa juuri kyseistä rakennusta.
Toimintamme on läpinäkyvää ja täytämme lainsäätäjän asettamat velvoitteet reilusti. Emme muodosta palvelumme hintaa jättämällä siitä pois osia, joita lainsäätäjä on siihen tarkoittanut ja vaatinut — kiinteistön omistajan eduksi.
Selvitämme aina rakennuksen korjaushistorian niiltä osin kuin se vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen. Näin varmistamme, että rakennuksen elinkaaren aikana tehdyt energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet tulevat huomioiduksi energiatodistuksessa.
Selvitämme aina rakennuksen rakenteiden ja taloteknisten järjestelmien todellisen energiatehokkuuden tason tarkastuskäynnin yhteydessä ja täydennämme tätä tietoa kyseisen rakennuksen suunnitelmista ja muista rakennuksen dokumentaatiosta löytyvistä tiedoista. Tarvittaessa laskemme esim. rakenneosien lämmöneristävyyden. Tukeudumme taulukko- ja oletusarvoihin sekä mahdolliseen vanhaan energiatodistukseen vasta viimeisenä oljenkortena, jollei muuta tietoa yksinkertaisesti ole käytettävissä. Vältämme tietojen kopiointia rakennuksen vanhalta energiatodistukselta, jotta sen sisältämät mahdolliset virheet eivät kopioidu uudelle todistukselle.
Toimimalla näin varmistamme, että energiatodistus on laadittu juuri kyseisen rakennuksen ominaisuuksien perusteella ja että se kuvaa mahdollisimman hyvin juuri ko. rakennuksen energiatehokkuutta.
Huomiot ja parannusehdotukset
Laatimamme energiatodistukset sisältävät aina selkokielisen sanallisen kuvauksen rakennuksen eri osien ja järjestelmien energiatehokkuuden nykytilasta sekä siitä, kuinka ne vertautuvat muihin saman aikakauden rakennuksiin kyseisessä käyttötarkoitusluokassa.
Ne sisältävät aina useita rakennuksen energiatehokkuutta parantavia toimenpide-ehdotuksia, jotka on räätälöity juuri selvityksen kohteena olevalle rakennukselle painottuen juuri niihin parannusehdotuksiin, joista on eniten hyötyä kyseiselle rakennukselle sen nykytila huomioiden.
Parannusehdotuksista ilmenee mm. korjaus- / parannustoimenpide sekä toimenpiteen vaikutus rakennuksen vuotuiseen standardisoituun ostoenergiankulutukseen sekä E-lukuun.
Parannusehdotuksissa voidaan käydä läpi mm. seuraavat:
Rakenteelliset parannusehdotukset
- yläpohjan lisälämmöneristäminen
- ulkoseinien lisälämmöneristäminen
- alapohjan lisälämmöneristäminen
- ikkunoiden ja ovien uusiminen
- rakennuksen ilmatiiveyden parantaminen
Talotekniset parannusehdotukset
- maalämpöpumput
- ulkoilmalämpöpumput (ilma-ilma, ILP)
- ulkoilmalämpöpumput (ilma-vesi, IVLP)
- ilmanvaihtojärjestelmän muutokset
- koneellinen tulo- / poistoilmanvaihtojärjestelmä lämmöntalteenotolla
- aurinkosähköjärjestelmät (aurinkopaneelit)
- aurinkolämpöjärjestelmät (aurinkokeräimet)
Ajantasainen ja laadukas energiatodistus pitää osaltaan huolen siitä, että taloyhtiöllä / kiinteistön omistajalla on käytettävissään aina alustavia ehdotuksia energiatehokkuuden parantamista varten.
Laatijamme
Energiantodistuksen laatijamme ovat ARA:n pätevyyden (ylempi taso) omaavia energiatehokkuuden ammattilaisia. Samat henkilöt suorittavat myös energiakatselmukset kohteissa.
E-Konsultit on tuottanut rakennusten energiatehokkuuspalveluita jo vuodesta 2014 asti. Olemme toteuttaneet satoja erilaisia toimeksiantoja asiakkaillemme eri puolella Suomea ja laatineet satoja energiatodistuksia sekä -selvityksiä.
Laadukas energiatodistus tuo esiin rakennuksen energiatehokkuuden tärkeyden. Se on arvokas väline sekä omistajille että sijoittajille. Hyvin valmistettu energiatodistus voi:
- Lisätä kiinteistösi arvoa: Energiatehokkuus parantaa markkinahintaa merkittävästi. Laadukas todistus voi olla kilpailuetu.
- Laske energiakustannuksia: Energiakulujen kasvaessa tehokkuuden parantaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Ohjeidemme avulla voit investoida järkevästi, mikä maksaa itsensä takaisin.
- Saada asiantuntevaa apua: Tiimimme on aina valmiina auttamaan sinua energiatodistuksen hyötyjen ymmärtämisessä. Annamme selkeät suositukset optimointiin.
- Vähentää huolta: Monet energiatodistukset ovat epäselviä ja hämmentäviä. Meidän selkeät raportit takaavat, että saat kaiken tarvittavan tiedon ilman teknistä sekavuutta.
Valitsemalla meidät, investoit niin ympäristöön kuin omaan talouteesi. Ota yhteyttä asiantunteviin palveluihimme, sillä laadukas energiatodistus on avain energiatehokkuuteen!